среда, 23 октября 2019 г.


Dumitru Matcovschi-
fiu al crezului  artistic

Matcovschi - poetul, prozatorul, publicistul  şi dramaturgul  neamului  este  un adevărat  Făuritor  al  Frumosului. Deşi a plecat la cele veşnice să ne vegheze din ceruri, ne-a lăsat  drept moştenire  operele lui pline de  simplitate  şi  adevăr.
În semn de recunoștință și plecăciuni adânci pentru tot ce a făcut pentru neamul nostru, Biblioteca Publică Raională „Ion Druță” a organizat la 18 octombrie 2019 ,medalionul literar ,,Dumitru Matcovschi-drum poetic prin timp” , la care au participat elevii clasei a VI-a ,,B” de la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”.
În cadrul activității au răsunat cele mai îndrăgite poezii care denotă de fiecare dată frumusețea, dragostea și dorul de casă și neam. A fost prezentat elevilor spicuiri din viaţa și activitatea poetului începând cu anii copilăriei până la vârsta realizărilor.
             Poeziile lui Matcovschi și-au găsit răsunet în sufletul și în inima compatrioților săi, multe din ele fiind puse pe note și devenind șlagăre chiar de la prima audiție .Aceste șlagăre au fost audiate de elevii mirați ,care nu știau că versurile îi aparțin marelui poet basarabean.
          Ceea ce am intenționat să facem prin această activitate a fost să-l cunoască elevii  pe cel care a fost D. Matcovschi, să le picurăm în suflet un strop din izvorul cristalin al creației lui , izvor care prin sursurul său cântă durerile și fericirile acestui neam.Oricând poți să-ți potolești la acest izvor limpede setea de dor de patrie, de neam, de limbă, de dragoste, de femeie, de frumos.
     Deși poetul nu mai e printre noi, și durerea acestei pierderi incomensurabile o avem încă in suflet, și ne arde, ne arde, fiindcă am pierdut un alt mohican al poeziei române, totuși nu vom plînge , dar vom încerca să fim așa cum ne-a sfătuit poetul:
Un pic de bunătate, oameni buni!
Un picușor-ușor de bunătate:
e Bunătatea
a
x
a

astei lumi
coborâtoare din imensitate
Un pic de bunătate, oameni buni!









1 комментарий: