среда, 23 октября 2019 г.


PÂINEA IZVORUL VIEȚII

Pâinea este cinste, omenie
   Trecute-n crez  a tot lumesc
                                         Astfel cu pâine şi cu sare
                                          Prietenii se întâlnesc.

În fiecare an, la data de 16 octombrie, este sărbătoarea  Zilei Mondiale a Pâinii un produs alimentar cu o semnificație aparte în viața noastră.
Unul dintre primele lucruri pe care le – am întâlnit în drumul evoluției noastre a fost pâinea. O găsim în religii și credințe populare, în povești și legende , în sânul familiei, în ceea ce gândim. Nu știm dacă există cuvinte mai frumoase ca cuvântul pâine, semn al dragostei, bunăvoinței și omeniei .
 Pâinea este izvorul vieții pe pământ. Când avem pâine pe masă, viața e mai frumoasă.Zice o vorbă din bătrâni: „Pâinea e începutul tuturor începuturilor” .Pâine Sfânta – pâinea ne face posibilă existenta .Fără de ea ca şi fără de apă am fi sortiți dispariției. Pâine în casă şi pâine pe masă le dorim prietenilor dragi.”
Cu acest prilej BPR,,I.Druță,, în parteneriat cu LT,,A. Mateevici”,alături de elevii cl.II-a ,,B” învățătoare dna Spatari Ludmila, a fost organizat și desfășurat  recitalul de poezie cu genericul ,,Să nu arunci copile pâinica jos nicicând”.Elevii au recitat poezii și au cântat cântece despre pâine,au făcut cunoștință cu condițiile naturale în care crește pâinea ,despre consecințele lucrărilor plugarilor și rolul brutarului în drumul pâinii. În afara,   expoziției de pâine , a poeziilor, ghicitorilor, proverbelor și zicătorilor elevii au savurat și gustul pâinii. Activitatea a luat sfârșit cu cuvintele: Pâinea bună, pâine albă ,Ne ești scumpă ,ne ești dragă! Am știut ,vom ști  și știm. Să te prețuim.

  
Criminschi Lilea BPR,, I. Druță”  Dondușeni       
                                                                       




                                                  

1 комментарий:

  1. Să nu arunci copile
    Pânica jos niciând,
    Căci undeva departe ,
    plânge un copil flămând.
    Bravo, elevilor!

    ОтветитьУдалить