понедельник, 25 марта 2019 г.

Teatrul - drum spre frumos!










Teatrul este o școală ,
Unde –nveți , râzând voios,
A te feri ca de o boală,
De orice nărav urâcios .
Teatrul este  lumea  de vise și speranțe a oricărui actor , arta teatrală  este  calea  ,care te  duce spre  frumos , spre noi orizonturi . Mergem la teatru  ca să fim surprinși , poate șocați despre ce  descoperim că este viața noastră și plecăm de acolo ,cu un sentiment mai bun; mai bun nu neapărat  pentru  că viața noastră  ,este ceva  splendid și fermecător. Dar că , înțelegând ce ni se întâmplă , putem să acceptăm , că suntem  așa  cum sunt personajele de pe scenă , care sunt identice nouă . Și să  plecăm  acasă gândindu – ne că poate am putea , să ne trăim  viața altfel . Și dacă aceasta se întâmplă este ceva asemănător catharsisului din tragedia greacă , unde grecii veneau la teatru  ,ca să-și transforme  starea de spirit ,  să plece  acasă diferiți , față de cum au venit .
Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret se marchează în fiecare an, la 20 martie, începând din 2001, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret - ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L´Enfence et la Jeunesse), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965 . Începând cu 2017, ASSITEJ împreună cu ITI-International Theatre Institute şi UNIMA-Union Internationale de la Marionnette celebrează Săptămâna Mondială a Artelor Interpretative, ce reuneşte Ziua mondială a teatrului pentru copii şi tineret (20 martie), Ziua mondială a teatrului de păpuşi (21 martie) şi Ziua mondială a Teatrului (27 martie).

 Ziua se derulează sub mesajul "Du, astăzi, un copil la teatru!" şi urmăreşte educarea celor mici prin teatru, prin poveştile puse în scenă şi prin diversele personaje interpretate, oferind, totodată, prilejul unor întâlniri aparte între artişti şi public. ''Copiii nu pot merge singuri la teatru. Ziua mondială a teatrului pentru copii şi tineret celebrată în fiecare an, la 20 martie, reprezintă un apel pentru a recunoaşte dependenţa copiilor faţă de adulţii din jurul lor, ei trebuind să beneficieze de o expunere critică a artelor, în general, şi de a trăi teatru, în special.
Din acest motiv  BPR ,, Ion Druță ” ,în cadrul cercului dramatic ,, Teatrul  cărții” în parteneriat cu elevii clasei a VIII ,,A” și a VIII,,B” , de la LT ,, A. Mateevici ,  ghidați de profesoarea Revuțchi Nina au desfășurat o fumoasă activitate cu genericul ,, Teatrul în viziunea copiilor”. Unde s-a jucat pe roluri ,s-a recitat și cântat , elevii demonstrându-și activ , măiestria actoricească . Vizionarea spectacolelor de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea şi stima de sine a copiilor, de a combate timiditatea şi tracul , şi de a le pune la lucru creativitatea şi imaginaţia. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor. Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere  clasice  ,care trebuie ştiute de orice copil şi află o serie de lucruri interesante şi despre autorii lor. Teatrul oferă actorilor posibilitatea de a intra, cu sinceritate, în pielea unor personaje, de a le da viaţă acestora, devenind, astfel, convingători, prin mesaj, pentru spectatori. Implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la regie, joc, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoştinţe despre lume, pentru a o înţelege, realizându-se, astfel, şi o extindere a experienţei de viaţă.
Gorea – Lazarencu Tatiana , șef copii din cadrul BPR ,, Ion Druță ”

1 комментарий: