вторник, 5 марта 2019 г.

Alb și roșu - simbol al primăverii

În fiecare an, de 1 martie, sărbătoarea Mărţişorului ne încîntă, înfrigurează, bucură, însă de unde provine tradiţia şi unde a ajuns? Mai ştim de fapt ce simbolizează şnurul împletit din fir alb şi roşu? Care este de fapt mărţişorul şi cum ar trebui el să arate?
Ce este Mărţişorul şi cît îl purtăm?
 Potrivit tradiţiei, mărţişorul este un mic obiect ,podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu. Acesta apare atât în tradiţia românilor, cât şi în cea a bulgarilor, macedonenilor sau a albanezilor.
Între 1 şi 8 martie, femeile şi fetele primesc mărţişoare, pe care le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
Adeseori, împreună cu mărţişorul, se oferă şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
La finalul lunii martie, mărţişorul este prins de ramurile unui pom  fructifer,  obicei despre care se spune că va aduce belşug în casele oamenilor. Astfel, la începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sînt împodobiţi de mărţişoare.
Totodată, din bătrâni se mai zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini cu siguranţă.
Miturile Mărţişorului
Semnificaţia firelor alb şi roşu (sau negru, cum se pare că a fost iniţial) din şnurul de care este prins mărţişorul este relevată de o serie de legende:
Se spune că soarele ar fi coborît pe pămînt în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinută prizonieră de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sîngele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, florile despre care se spune că sînt vestitori ai primăverii.
În prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea  pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vîntul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sînge fierbinte a căzut pe floare făcînd-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sîngele ei roşu pe zăpada albă. (legendă din Republica Moldova).
La BPR ,,Ion Druță” Dondușeni ,în parteniat cu elevii clasei a V,,B” de la LT ,,A. Mateevici”,profesoare Golubțova Lidia, a fost organizat un atelier de creație . Cu genericul ,,Alb și roșu - simbol al primăverii”.Unde copiii , ghidați de bibliotecare , au confecționat mărțișoare, ascultând legenda mărțișărului.La finele atelierului , participanții și-au demonstrat măiestria prin mărțișoarele confecționate , mai primind în dar  ,










din partea bibliotecii , câte un mărțișor.
Șef birou din cadrul BPR ,, Ion Druță” , Gorea -Lazarencu Tatiana

Комментариев нет:

Отправить комментарий