пятница, 17 сентября 2021 г.

 

ION DRUȚĂ: univers artistic, filozofic, spiritual

 

Scriitorul, poetul, dramaturgul și istoricul literar  Ion Druță, a împlinit 93 de ani. Născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, astăzi raionul Dondușeni, Druță a devenit cunoscut și apreciat grație lucrărilor sale memorabile în care a scris cu măiestrie despre dor, dragostea față de pământ și limbă.

Ion Druță este decorat cu mai multe ordine și medalii și deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Omul de cultură Mihai Cimpoi spunea despre opera lui Druță: „...este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”.

BPR ”Ion Druță”, Dondușeni a organizat și desfășurat în cadrul săptămânii ”Druțiana- 2021” masa rotundă cu genericul ,,Ion Druță: univers artistic, filozofic, spiritual” și  ora de omagiere ,,Slujitor al sufletului mioritic” unde au participat elevii claselor primare de la L T ,,A. Mateevici”.






… Încerc în final să parafrazez o vorbă înțeleaptă: ”Dacă o țară nu are un DRUȚĂ – să și-l cumpere! ” Și pentru că am trăi aievea vraja frunzelor de dor, am învățat să plîngem  de la Vasiluța, să așteptăm – de la Mătușa Ruța, să stăm la masa tăcerii cu Mătușa Veta, să cream – urmărind  cun moș Mihail își meșterește sania, să culegem  înțelepciune, numărând păsările  tinereții noastre, împreună cu Pavel  Rusu și să ducem cu demnitate povara bunătății noastre… pentru aceasta îi mulțumim pământeanului Ion Druță.

           

                                                                                    Oxana CARAMÎȘ

                                                                                                       Director BPR ”I.Druță”

Комментариев нет:

Отправить комментарий