вторник, 18 февраля 2020 г.


                  ”Nu sunt decât o lacrimă a lui Eminescu”
                                                             (Grigore Vieru)


La  14 februarie 1935 în satul Pererîta de pe malul stîng al Prutului din raionul Briceni, s-a născut  marele poet  Grigore Vieru. Noi nu putem să  trecem indiferenți față de jubileul său de 85 de  ani . 
,,Sunt iarbă mai simplu nu pot fi”- așa se definea poetul Grigore Vieru, maestru al cuvântului, iubitor de plai, de limbă și de neam. A iubit poporul  până la lacrimi şi şi-a consacrat întreaga sa viaţă copiilor, îndrăgostiţilor, maturilor, lăsându-ne o operă monumentală, de o muzicalitate şi-o frumuseţe rară. 
Poet  al mamei, al dorului şi al dragostei, al baştinei, al izvorului, al naturii – poet al lucrurilor sacre, aşa e definit Grigore Vieru. „ Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet, a fost însuşi sufletul Basarabiei. Pentru poet dispariţia fizică nu înseamnă moarte, el trăieşte prin poezia sa, prin frumosul semănat în inimile copiilor. A fost, este şi va rămâne Pilonul de rezistenţă a culturii naţionale .Tot ce e mai frumos astăzi poartă numele lui. Şi cerul cu stelele, şi al străvechii slove bucium, şi ochii măicuţei ne sunt mai aproape, fiindcă iubesc şi au o taină sus  care ne apără. Aşa a fost Grigore Vieru – poet al neamului, care a ştiut cel mai bine să aşeze alături cuvintele ca Grai, Mamă, Patrie, Iubire şi deaceea merită cununa recunoştinţei noastre. 
Astăzi de ziua poetului, 14 februarie, BPR ,,I. Druță” împreună cu elevii de  la LT ”A. Mateevici” ghidați de învățătoarele  Corcimari Zinaida, Mustea Aliona și Fricațel Aurelia ne-am mângâiat sufletele, ne-am delectate cu cele mai frumoase poezii și am gustat din roadele creației sale.
Ne mândrim mult cu poetu Grigore Vieru,cred că moștenirea care ne-a lăsat-o o vor admira-o multe generații, mângâindu-și sufletele cu versurile lui. Să-l aducem copiilor și nepoților noștri ca pe un tezaur, prin care vom rămâne și noi prin vremi, căci un popor rămâne în istorie prin valorile pe care le creează și le păstrează cu sfințenie.
Popovici Doina
Criminschi Lilia
Bibliotecare,  BPR ”Ion Druță”, Dondușeni








1 комментарий:

  1. Listen...

    What I'm going to tell you may sound really creepy, and maybe even a little "strange"

    HOW would you like it if you could just click "Play" and listen to a short, "magical tone"...

    And INSTANTLY attract MORE MONEY to your life?

    I'm talking about BIG MONEY, even MILLIONS of DOLLARS!!!

    Do you think it's too EASY? Think it couldn't possibly be REAL?!?

    Well, I've got news for you.

    Sometimes the greatest miracles in life are the easiest to RECEIVE!!!

    Honestly, I will PROVE it to you by letting you listen to a REAL "miracle money tone" I developed...

    And do it FREE (no strings attached).

    You just hit "Play" and the money will start coming into your life. starting so fast, you will be surprised.

    CLICK here to PLAY the magical "Miracle Wealth Building Sound Frequency" - as my gift to you!!!

    ОтветитьУдалить